Τί είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική θεραπεύει τον ασθενή “ολιστικά”, σαν σύνολο, δηλαδή, που πάσχει και όχι μόνο ένα επιμέρους σύμπτωμα του π.χ. πυρετός, βήχας κ.τ.λ.

Βασίζεται στην “αρχή των ομοίων” όπως εκείνη αρχικά διατυπώθηκε από τον Ιπποκράτη και αξιοποιήθηκε επιστημονικά από τον εφευρέτη της Ομοιοπαθητικής, Samuel Hahnemann. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, όταν μία φυσική ουσία, χορηγούμενη σε έναν υγιή άνθρωπο, του προκαλεί κάποια συμπτώματα, η ίδια αυτή ουσία, χορηγούμενη σαν φάρμακο ομοιοπαθητικό,
μπορεί και να τα θεραπεύσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο “λευκός ελλέβορος”, δηλητηριώδες φυτό, που προκαλέι διάρροια και αφυδάτωση. Η χρήση του σε ομοιοπαθητική μορφή, θεραπεύει ακριβώς αυτή την παθολογία.

Πώς λειτουργεί η Ομοιοπαθητική;

Στην Ομοιοπαθητική δεν υπάρχει αντιστοίχιση ασθένειας με θεραπευτική ουσία. Όταν ένας νοσογόνος παράγοντας (μικρόβιο, ελεύθερες ρίζες, χημικές ουσίες, ηλιακή ακτινοβολία, κακή διατροφή κ.α) επιδρά στον οργανισμό, το σώμα απαντά με έναν δικό του τρόπο, π.χ πυρετό, διάρροια, βήχας κ.τ.λ. Το σώμα, δηλαδή, δημιουργεί συμπτώματα όταν προσπαθεί να θεραπευτεί.Τα συμπτώματα δεν είναι η ασθένεια, απλά την αντιπροσωπεύουν.Είναι η απόδειξη ότι τι σώμα αντιδρά σε ένα πρόβλημα.

Η ομοιοπαθητική ιατρική καταγράφει την απάντηση του σώματος και ο γιατρός, διαλέγει το φάρμακο εκείνο που “συντονίζεται” με το σώμα και το ενισχύει στην προσπάθειά του.Το ομοιοπαθητικό φάρμακο, δηλαδή, λειτουργεί βοηθητικά σε αυτό που το ίδιο το σώμα προσπαθεί να κάνει και δυσκολεύεται.Έτσι, όταν το φάρμακο είναι σωστά επιλεγμένο, ο ίδιος ο οργανισμός καταφέρνει να νικήσει την ασθένεια, οπότε και επανακτά την υγεία του σε όλα τα επίπεδα, με ένα και μόνο φάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα:

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ζώα και η ομοιοπαθητική

Ποιές ασθένειες θεραπεύονται με την Ομοιοπαθητική;

Ομοιοπαθητική και προβλήματα συμπεριφοράς στα ζώα.